Journalistin viisi neuvoa sisältömarkkinointiin

14.11.2018 | Meri Nykänen

Paras sisältömarkkinointi on kuin laadukasta journalismia: kiinnostavaa, uusia ajatuksia herättävää ja viimeisteltyä. Jos haluat saada järjestösi tai yhteisösi viestin perille ja ymmärretyksi, ota nämä journalismin keinot käyttöön – tai tilaa asiansa osaava journalisti hommiin.

Tee taustatyö kunnolla

Omissa kanavissa ei kannata tyrkätä mitä tahansa mutu-tiedolla koristeltua viestiä ulos. Tutustu aiheeseen kunnolla ja mieti sitä kaikilta kanteilta. Piirrä vaikka mindmap, johon kirjoitat kaikki aiheeseen liittyvät kulmat näkyviin. Keskustele asiasta kollegojen ja myös ulkopuolisten kanssa. Kysy, mikä siinä on heidän mielestään oleellista ja kiinnostavaa. Kartoituksen jälkeen voit alkaa rajata aihetta ja miettiä näkökulmaa. Millainen on teidän järjestönne viesti aiheesta? Ei kannata kertoa sitä, minkä kaikki muut ovat jo kertoneet ja mikä on kaikkien tiedossa.

Ota selvää viestin vastaanottajasta

Kenelle viesti on menossa? Kuka sen lukee, katsoo tai kuulee, ja millaisen reaktion haluat saada aikaiseksi? Jos tavoitteena on tavoittaa tarkkaan rajattu porukka, kohdenna viestisi rohkeasti sille. Kaikkia ei tarvitse yrittää miellyttää, sillä siitähän ei tunnetusti tule mitään. Jos esimerkiksi melontaseuran jäsenlehti kirjoittaa retkimelonnasta, artikkelin voi kirjoittaa melojien käyttämällä harrastussanastolla. Jos puolestaan retkimelonnasta halutaan kirjoittaa yleismediassa aloittelijoille, mutkia ei voi vetää suoriksi vaan on käytettävä sanoja, jotka varmasti aukeavat kenelle tahansa.

Mieti myös, mitä haluat antaa viestillä vastaanottajalle eli miten lopputulos auttaa tai hyödyttää häntä. Saako hän uusia oivalluksia? Tai sellaista tietoa, joka herättää halun auttaa, osallistua ja liittyä mukaan? Millainen jälki viestistä jää?

Löydä oikea tarina ja ääni

Suunnitelma on valmis ja tiedät mitä haluat sanoa. Mutta millainen ääni tavoittaa kohderyhmäsi parhaiten? Ideoi ja pallottele äläkä tyydy siihen ensimmäiseen ideaan (vaikka myöhemmin toki saatatkin palata siihen). Jos haluat tavoittaa nuoret, löytäisitkö vertaisen kertomaan asiasta omalla äänellään ja kuvallaan?

Mieti, kenen ääni jää usein piiloon äläkä arastele lähestyä häntä. Lähde kadulle tapaamaan ihmisiä, kysele, jalkaudu, anna ääni myös heille, jotka ovat niitä oikeita aiheen asiantuntijoita. Ihmiset haluavat usein kertoa oman tarinansa, joten anna heidän kertoa se sellaisena kuin se on. Älä päätä etukäteen, millainen kaari tarinaan muodostuu, sillä yhtä oikeaa muottia ei ole. Muista, ettei oikean ihmisen tarina pääty aina helpotukseen tai onnen löytämiseen.

Paketoi kokonaisuus vetäväksi

Journalisti jos kuka sen tietää: kukaan ei jaksa lukea tekstiä, jonka eteen ei ole vuodatettu hikipisaroita. Sisällön, oli se sitten tekstiä, kuvaa tai ääntä, on oltava koukuttavaa ja sujuvaa. Kaikki taustatyö ja materiaali eivät näy lopullisessa versiossa, ja se on vastaanottajan palvelemista. Kun sisältö on kirkkaasti ajateltu ja toteutettu, lopputuloksen jaksaa kahlata läpi – tai oikeastaan se on pakko kokea, koska ei vain voi jättää kesken. Kirkkaus syntyy pohditusta näkökulmasta, kiinnostavasta tarinasta ja siitä, että lopputuloksessa on tarttumapintaa juuri hänelle, jolle viesti on tarkoitettu.

Anna viimeinen silaus

Jos kirjoitat esimerkiksi blogia, otsikoi koukuttavasti ja kirjoita ingressi, jossa et kuitenkaan paljasta kaikkea. Katso, miten teksti ja kuva toimivat yhdessä. Lisää nostot ja rytmitä niin, että vastaanottajalle jää aikaa myös hengähtää ja pohtia. Niin sanottu sisäänheitto voi olla esimerkiksi otsikon ja kuvan välinen yhteistyö, podcastin aloituslause tai herättävä infografiikka. Oli viestin muoto mikä tahansa, tee kohtaamisesta sellainen, ettei lukija voi päästää sisältöä käsistään, silmistään tai korvistaan.

Meri Nykänen
Toimittaja, tuottaja ja osakas, Noon Kollektiivi
etunimi.sukunimi@noonkollektiivi.fi


Lue lisää Noonin kirjoittajista ja koulutuksista