Riitta Supperi.
Riitta Supperi
Valokuvaaja, kuvatuottaja

5 vinkkiä tehokkaaseen mobiilivideokuvaukseen

Videoiden merkitys viestinnässä kasvaa jatkuvasti, ja älypuhelimet ovat muuttaneet jokaisen potentiaaliseksi videontekijäksi. Nykyiset puhelimet tallentavat ammattimaista kuvaa ja ääntä, mutta pelkkä hyvä laite ei takaa vaikuttavaa lopputulosta. 

Koulutan säännöllisesti viestijöitä mobiilikuvauksen saloihin. Hyviä uutisia: vaikuttavan videon tekeminen ei vaadi kalliita laitteita tai vuosien kokemusta. Avain onnistuneeseen mobiilivideoon on hyvä suunnittelu, oikea tekniikka ja harkittu lähestymistapa. 

Ota nämä perusasiat haltuun ja onnistut kuvaamaan hyvälaatuisia ja kerronnaltaan sujuvia videoita. 

1. Suunnittele ennen kuin kuvaat

Hyvän videon taustalla on aina hyvä suunnitelma. Käytä aikaa ja mieti videon tavoite, kohderyhmä ja rakenne etukäteen. Kenelle ja mihin kanavaan videon teet? Siinä missä YouTubesta olemme tottuneet katsomaan pitkiäkin videoita, TikTok-maailma toimii sekunneilla.

Yksinkertainenkin käsikirjoitus tai storyboard auttaa pitämään kuvaukset johdonmukaisina ja varmistaa, että saat kuvattua kaiken tarvittavan materiaalin – mutta et myöskään tuhlaa aikaa ylimääräiseen. Suunnitelmallisuus ei kuitenkaan tarkoita spontaaniuden menettämistä, vaan se antaa videollesi selkeän suunnan ja rakenteen. Hyvä suunnittelu säästää myös huomattavasti aikaa editointivaiheessa.

2. Kiinnitä huomiota valoon ja ääneen

Kaksi tärkeintä teknistä elementtiä laadukkaassa mobiilivideossa ovat valo ja ääni. Hämärässä videon laatu heikkenee, eli kuvaa aina mahdollisimman hyvässä valossa. Jos kuvaat henkilöitä, aseta heidät niin, että valo lankeaa kasvoille tasaisesti. 

Äänen kanssa muista kultainen sääntö: mitä lähempänä mikrofoni on äänen lähdettä, sitä parempi äänenlaatu. Huonoa ääntä on lähes mahdoton korjata jälkikäteen, joten investoi tarvittaessa erilliseen mikrofoniin.

Tutustu myös omaan laitteeseesi. Puhelimesta riippuen voit kuvata hidastettua kuvaa, nopeutettua kuvaa, 4K-kuvaa, elokuvallista kuvaa, ja mitä vielä… Kun tiedät, mitä voit puhelimellasi tehdä, osaat myös suunnitella kuvia paremmin.

3. Kuvaa monipuolisesti eri kuvakokoja

Pelkkä puhuva pää on harvoin kiinnostava. Kuvaa henkilöäkin monipuolisesti eri kuvakoilla (lähikuvia, puolikuvia, kokokuvia) ja eri kuvakulmista. Katsojan mielenkiintoa saat pidettyä yllä lisäämällä videoon myös kuvituskuvaa. Kuvituskuvilla saat videoon visuaalista vaihtelua ja elävyyttä. Monipuoliset kuvakulmat ja -koot antavat myös enemmän mahdollisuuksia editointivaiheessa. 

4. Kuvaa oikeassa kuvasuhteessa 

Varmista aina ennen kuvaamista, että käytät oikeaa kuvasuhdetta julkaisukanavasi mukaan. Instagram Reels ja TikTok vaativat pystyvideoita (9:16), kun taas perinteisempiin kanaviin sopii paremmin vaakavideo (16:9). Tarkista myös puhelimesi kameran asetukset: Full HD -resoluutio (1080 pikseliä) ja 30 ruutua sekunnissa on hyvä yleisasetus, joka toimii lähes kaikkialla. 

Huomioi kuitenkin, että HD-videota ei voi rajata ilman, että sen laatu heikkenee. Siksipä en suosittelekaan saman materiaalin rajaamista eri kuvasuhteisiin, jos et pysty kuvaamaan 4K-laatua. Jos kuvaat materiaalia useampaan eri formaattiin, huomioi tämä jo kuvaussuunnitelmassa, jotta saat varmasti käyttökelpoiset otokset eri käyttötarkoituksiin.

5. Aloita napakasti ja editoi tarkoituksenmukaisesti

Etenkin somemaailmassa videot tulisi pitää lyhyinä ja ytimekkäinä – mene suoraan asiaan ja kiinnitä erityistä huomiota videon ensimmäisiin 3–5 sekuntiin, sillä ne ratkaisevat, jääkö katsoja seuraamaan videota. Hyvä aloitus on esimerkiksi kysymys tai väite. Myös aloituskuvan pitää olla kiinnostava. Yleensä ihminen kiinnostavaa ihmistä.

Käytä tekstejä ja tekstityksiä tehostamaan viestiä. Tekstitys tekee videosta myös saavutettavan. Opettele peruseditointiohjelman käyttö, jotta pystyt leikkaamaan, trimmaamaan ja lisäämään siirtymiä videoihisi. Suosittuja leikkausohjelmia on muun muassa InShot, CapCut ja Adoben Premiere Rush. Muista kuitenkin, että hyvä editointi on näkymätöntä – se palvelee tarinaasi, ei vie huomiota itse sisällöltä.

Mobiilivideoiden tekeminen on taito, jossa kehittyy vain tekemällä. Joka kerta, kun kuvaat ja editoit, opit jotain uutta. Tärkeintä on aloittaa – kuvata, kokeilla ja kehittää taitoja askel kerrallaan. Myös videoiden katsominen opettaa ja antaa inspiraatiota, joten somessa roikkuminen voi olla myös hyödyllistä!

Apua tai tukea pieniin tai suuriin videotuotantontoihin saat meikäläiseltä. 

Riitta Supperi.
Riitta Supperi

Tuottaja: valokuvaus ja videot

+358 40 7050 577

|

riitta@noonkollektiivi.fi 

Lue muita blogitekstejämme

Uusin tuulin kohti kevättä

Johanna Lassy-Mäntyvaara

Helmikuu alkoi meillä Noonissa uusien tuulien puhaltaessa! Noonin toimitusjohtajan rooliin hyppäsi kokenut viestinnän konkari Johanna Lassy-Mäntyvaara, joka liittyy samalla myös Noon Kollektiivin tekijäjoukkoon. Johanna vastaa kysymyksiin itsestään, taustastaan ja ajatuksistaan Noonin ruorissa sekä valottaa samalla muita uusia rooleja, joita alkuvuosi on tuonut tullessaan.
Miten saan johdon viestimään muutoksesta?

Johtaja muutoksen keskellä – miten viestit?

Noora Jokinen

Emännöin taannoin Noon Kollektiivin webinaaria muutosviestinnästä. Saimme osallistujilta runsaasti ennakkokysymyksiä. Yksi aihepiiri pomppasi esiin kymmenien kysymysten joukosta ja sai minut huolestumaan.
Vaikuta, kun ehdokkaat vasta muotoilevat viestejään!

Mitä, taas vaalit?! Valmistaudu vaikuttamaan jo nyt

Noora Jokinen

Kunta- ja aluevaalit järjestetään huhtikuussa 2025. Jos suunnittelet vaaleihin liittyvää vaikuttamistyötä tai viestintää, älä jätä sitä viime tinkaan.