Elon Musk: Lapsikuningas, viulisti Titanicin kannella.
Anu Maria Dufva.
Viestinnän asiantuntija, kouluttaja

Missä mennään, Twitter?

Mitä järjestötoimijan tulisi ajatella Twitterin muutoksista? Tulisiko Twitteristä lähteä tai etsiä sille korvaavaa kanavaa? Onko aktiivisuus Twitterissä mainehaitta?

Lapsikuningas, viulisti Titanicin kannella, linnun vapauttaja – Twitterin uudesta omistajasta Elon Muskista on käytetty mediassa värikkäitä ilmauksia. Twitterin on ennustettu joko suuntaavan konkurssiin tai muuttuvan vihapuheen villiksi temmeltämistantereeksi. Twitterin suunnanmuutosten ennustaminen on asiantuntijoillekin haasteellista. 

Parasta tällä hetkellä lienee tilanteen seuraaminen kaikessa rauhassa. Aika ei ole ehkä otollinen näyttäville maksetun mainonnan kampanjoille Twitterissä, mutta panikointiin ei ole aihetta. Jokaisella toimijalla on oma Twitter-ympäristönsä kohderyhmineen. Kohu-uutisia oleellisempaa on sen liikkeiden seuraaminen.

Suomessa Twitter on varsin asiallinen, EU:ssa lait säätelevät digipalveluja

Suomessa Twitter on kokonaisuudessaan ollut aina omanlaisensa ympäristö, jossa näkyvyyttä ovat kerryttäneet tosi-tv-julkkisten sijaan toimittajat, poliitikot ja uutistoimistot. Twitter on Suomessa kanavana siis varsin asiapitoinen ja luotettavampi kuin monissa maissa. Omalaatuinen kielemmekin rajoittaa valeuutisbottien toimintaa. 

EU:n tasollakaan Twitteristä ei ole tulossa villiä länttä, siitä pitää huolen vuoteen 2024 mennessä sovellettava EU:n digipalvelulaki. EU:n komissaari Thierry Breton vastasikin Elon Muskin julistukseen “linnun vapauttamisesta” näin: “Euroopassa lintu lentää meidän (EU:n) sääntöjemme mukaan“

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisoikeuksia loukkaavista twiiteistä joutuu edelleen vastuuseen ja Twitterin on sellaiset poistettava, jos haluaa jatkossakin EU:n alueella toimia. Digilainsäädäntö velvoittaa somejätit myös estämään valeuutisten levittämistä. 

Millainen on Twitterin tulevaisuus?

Henkilökohtainen arvaukseni Twitterin tulevaisuudesta Suomessa on se, että toiminta jatkuu melko muuttumattomana: moderoitavaa tulee hieman enemmän ja mainontaa ei kielletä, vaan päinvastoin: myös poliittinen mainonta sallitaan. 

Twitterille tuskin löytyy lähitulevaisuudessa korvaajaa. Mastodon on siihen liian hankalakäyttöinen ja muilla vaihtoehdoilla ei liene vielä resursseja tarpeeksi nopeaan kasvuun. Osa Twitterin ammatillisista keskusteluista siirtynee tietoturvaltaan ja keskustelukulttuuriltaan arvostetumpaan Linkediniin.

Ennustettavinta Twitterin tulevaisuudesta lienee se, että Twitter ja sen omistaja noussevat otsikoihin tulevanakin vuonna. Tilanteen seuraamisen ohella tärkeää on, että yhteisöjen somestrategia ei rakennu yksin Twitterin – eikä minkään muunkaan yksittäisen somejätin – varaan. Ammattimainen some tarvitsee monta jalkaa ollakseen tukeva. 

Katso myös: EU:n digipalvelulaki (Liikenne- ja viestintäministeriö)

Lue muita blogitekstejämme

Teksti: kuvapankista kuvat löytyvät, kun niitä tarvitaan.

Oma kuvapankki on arvokas apu viestinnälle

Riitta Supperi

Kuvapankkien valtti on se, että niistä löytyy työkalut valtavan kuvamateriaalin hallintaan. Netin avoimien kuvapankkien tarjonta ... Lue lisää
Ilmettä uudistaessa ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

Neljä asiaa, jotka olen oppinut ilmeen uudistamisesta

Noora Jokinen

Uudistimme Noonin visuaalisen ilmeen äskettäin. Huhhuh, ihanaa ja kamalaa! Tai siis ilme julkaistiin äskettäin – työn äärellä olemme olleet jo reilun vuoden.
Absurdit bugit sekoittavat pakkaa.

Olipa vaalikampanja! Someasiantuntijan opit Metan toiminnasta

Anu Maria Dufva

Vaalit ovat nyt ohi, mutta mitä kampanjoinnista jäi someasiantuntijan käteen? Anu Maria Dufva avaa Metan järjetöntä toimintaa ja jakaa oppinsa kampanjan järjestäjille seuraavien vaalien varalle.