Löytyi hyvä lista 'ilmastohommia'.
Noora Jokinen.
Noora Jokinen
Noon Viestintä Oy:n toimitusjohtaja, viestinnän asiantuntija, osakas

Vaikuttaako viestintätyö ilmastoon?

Siinä vaiheessa, kun graafikkomme Inari ehdotti, että Noon osallistuisi ilmastolakkoon perjantaina 27.9., meistä liian monella oli jo kalenterit täytettynä asiakkaiden töillä.

Päätimme silti tehdä jotain. Sitran Oras Tynkkysen blogista löytyi hyvä lista “ilmastohommia”, josta saimme inspiraation. “Tiekartan” laatiminen oman työporukan hiilikuorman vähentämiseksi ei vaadi tiukkaa kalenterimerkintää ja onnistuu hyvin myös Noonin kaltaiselta verkostomaiselta työyhteisöltä.

Jotta voi suunnitella tulevaa, täytyy ensin tietää, missä nyt mennään. 

Siksi haastoimme kollektiivimme jäsenet viikoksi seuraamaan omaa työhön liittyvää toimintaansa, joka vaikuttaa ilmastoon. Ja kuten tiedetään, kolme suurta arjen päästöjen aluetta ovat nämä: asuminen, ruoka ja liikkuminen. Lisäksi pyysimme jokaista pohtimaan oman työnsä ilmastovaikutuksia laajemmin. 

Lue mitä opimme! 


Noora Jokinen, viestijä

Miten kuljit töihin? Neljänä päivänä viidestä kuljin lyhyet työmatkani ja päivän aikana tapahtuvat siirtymät pyörällä (yhteensä noin 30 km). Yhtenä päivänä päädyin autoilemaan asiakkaan luokse (noin 30 km).  

Mitä söit töissä? Syön kasvispainotteisesti, ja tällä viikolla onnistuin syömään kolmena työpäivänä vegaanisen lounaan. Jes! Maitotuotteita olen vähentänyt, mutta arkilounaissa lautaselle lipsahtaa silti usein esim. juustoja osana salaattia. Tällä viikolla kahdessa lounaassa oli mukana kalaa. Kahvia kului töissä 5 kuppia. Useimmiten kauramaidolla.

Missä työskentelit? Osin omalla työhuoneellani, osin Noonin yhteisellä työhuoneella Vallilassa ja melko paljon asiakkaiden luona. Suhteellisen tehokasta ja joustavaa tilankäyttöä, arvioin itse.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Tälle viikolle ei osunut ilmastoaiheita, mutta oli kiinnostava pohtia, voinko esim. sote-kentän järjestöjä sparraillessani pitää ilmastovastuuta jotenkin esillä. Etäkokoukset ovat tietysti yksi asia, jolla kaikki paljon palaveeraavat toimijat voivat pienentää omia päästöjään.

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Työmatka-autoilua pitää tietysti jatkuvasti tarkkailla ja rajata. Tajusin myös, että juuri minun pitää huomauttaa oman työhuoneeni vuokranantajalle kierrätyksen järjestämisestä yhteiskeittiössä.


Susanna Kekkonen, valokuvaaja

Miten kuljit töihin? Työhuoneelle Vallilaan kuljin yhtenä päivänä autolla ja kolmena päivänä bussilla. Auton valitsin koska samalla piti kuljettaa kuvauskalustoa mukana n. 20-30 kg. Tämä on haastavaa julkisilla ja kävelymatkaa kertyisi silloin yli kilometri. Jos kalustoa ei tarvitse siirrellä, kuljen mielelläni bussilla. Ajattelen että bussimatka on myös ihanaa omaa laatuaikaa esim. äänikirjan tai lehden parissa. Kuvauskeikat joudun painavasta kalustosta johtuen lähes poikkeuksetta tekemään omalla autolla. Ydinkeskustaan sentään julkisilla on usein helpompi mennä, koska autoa ei pystyisi välttämättä pysäköimään lähelle kuvauspaikkaa kuitenkaan. Tällä viikolla kävin kuvaamassa henkilökuvia autolla mm. Koirien talossa Pakilassa Lastensuojelun Keskusliiton Lapsen maailma -lehteen tulevaa juttua varten.

Mitä söit töissä? Meillä tehdään paljon ruokaa kotona ja otan monesti edellisiltä päiviltä jääneitä jämiä mukaan töihin. Maanantaina jääkaapista löytyi vain n. viikon vanha pinaattikastike jonka päätin ottaa mukaan ja kokeilla “rohkeasti” onko se yhä syömäkelpoista. En halua heittää ruokaa roskiin jos suinkin sitä voi vielä hyödyntää. Näin ekstremeä käytöstä ei tosin yleensä lounaani ole, mutta nyt ilmaston puolesta.

Missä työskentelit? Kolme päivää studiollani Vallilassa. Yhden päivän työskentelin kotona, säästääkseni matka-ajoissa. Torstaina kävin autolla kuvauksissa Pakilassa ja julkisilla keskustassa.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Teen kirjanpitoani nykyään pelkästään sähköisesti säästääkseni paperia. Samoin olen vaihtanut sähköiseen kalenteriini, jonka tiedot jaan mieheni kanssa. Hän hoitaa lastamme vielä kotona ja näin hän myös näkee aikatauluni helposti.

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Meillä studiolla ei vielä kaikkea jätettä kierrätetä mielestäni riittävän tehokkaasti. Otin tällä viikolla aiheen puheeksi ja aion jatkossa edistää kierrätyksen organisointia että tämä asia korjaantuisi.


Marjukka Kähönen, viestijä

Miten kuljit töihin? Maanantaina hoidin junalla ja bussilla Tampere-reissun, työmatkat Helsingissä taitoin ratikalla (suosikkiväline!). Loppuviikosta kuljetin tavaroita autolla, kun lomailin töistä auttaakseni SPR:n Nälkäpäivässä.

Mitä söit töissä? Söin enimmäkseen kasvisruokaa, kerran kalaa. Kauramaitoa kului toista litraa kahvin ja aamupuuron kanssa. Syysflunssaa hoitelin siipan keittämällä inkivääriteellä, jota vein termarissa lipaspisteellekin.

Missä työskentelit? Asiakkaalla, kotitoimistolla, junassa, ratikassa, Noonin yhteisellä työhuoneella Vallilassa ja SPR:n osaston toimitilassa Kannelmäessä. Viimeisessä on uudehko kulmasohva, jonka nurkasta oli mukava lähetellä viestejä maailmalle. Villasukat on tärkeä lisä läppärirepussa, monessa paikassa on nyt kylmät lattiat.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Seurailin aihetta somekanavissa ja mediassa ja pidin aihetta esillä kohtaamisissa. Yhdistin ilmastolakon myös Nälkäpäivään kutsumalla lakkoilijoita lipaskerääjiksi. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt koettelevat maailman köyhimpiä ihmisiä, ja moni päätyy ilmastopakolaiseksi elinolosuhteiden muuttuessa pysyvästi elinkelvottomaksi. Koen, että tämä on iso haaste myös valmiusjärjestö Punaiselle Ristille. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen uhkaa koko meidän tuntemaamme elämää. Meillä on vain tämä yksi pallo ja on etuoikeus saada sitä suojella – vaikka kuluttamalla fiksummin.

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? 

Kuljen työmatkat yleensä julkisilla, mutta juuri tällä viikolla reissun Tampereelle olisin tehnyt autolla, koska matka sisälsi neljä eri sijaintia. En kehdannut, koska Inari ehdotti ilmastolakkoa ja Noora jatkojalosti tästä Noonissa viikon tarkkailun. Kiitos tyypit! Haluan tietoisesti välttää myös turhaa ostamista ja kannattaa vanhan korjaamista – se ei ole aina helppoa. Hyvä puhelin on työssä välttämätön, mutta akun teho heikkenee puhelimissa nopeasti. Kyselin jo huoltoyrityksistä mahdollisuutta vaihtaa akkua puhelimeen, mutta vielä ei tärpännyt. Vinkkaa, jos tiedät, missä saisi vaihdettua Google Pixeliin uuden akun!


Inari Savola, graafikko

Miten kuljit töihin? Uskalsin vielä pyöräillä, kun tiet eivät ole jäässä.

Mitä söit töissä? Söin kotoa tuotuja edellispäivän jämiä, kerran einesruokaa. Torstaina lounastimme kulmakuppilassa. En syö lihaa, mutta juustosta luopuminen tekee tiukkaa!

Missä työskentelit? Noonin työhuoneella Vallilassa.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Työn alla on Jätehuoltoyhdityksen ilmeen ja lehden ulkoasun uudistus. Jätehuoltoyhdistys kokoaa yhteen toimijoita, jotka työskentelevät kiertotalouden parissa. Todella inspiroivaa!!

Perjantaina ilmastolakkoilen, joten koetin pitkin viikkoa urakoida työt siihen malliin, ettei poissaolosta koituisi isompaa haittaa. 

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Töissäkin pitää syödä, ja juuston ja kahvin kulutusta pitäisi vähentää. Työhuoneelle olemme jo tehneet ne tavalliset toimenpiteet: valinneet ekosähkön ja vaihtaneet lamppuihin ledit, kierrätämme paperit, kartongit, metallit muovit ja biojätteen. Näillä toimilla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, vaan tarvitaan myös isompia systeemitason muutoksia. Miten esimerkiksi Helsinki tuottaa kaukolämmön, jolla työhuoneemme lämpenee?


Anne Ignatius, toimittaja ja kouluttaja

Miten kuljit töihin? Kävellen, junalla ja ratikalla.

Mitä söit töissä? Söin kerran lounaan kotona. Silloin ilmasto kiitti. Söin nimittäin itse kasvattamiani perunoita, kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja ja niiden kaverina vegenakkeja. Muuten söin ulkona esimerkiksi kalakeittoa, linssikeittoa ja turkkilaisia mezejä.

Missä työskentelit? Työhuoneellani, kahvilassa, junassa ja puolison kotona Tampereella. Kävin myös asiakkaan luona kouluttamassa. Tykkään tehdä töitä vaihtelevissa paikoissa. Uudet paikat inspiroivat ja saavat ajatuksen kulkemaan kirkkaasti.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Kävin pitämässä editointikoulutusta asiakkaille, jotka keskittyvät työssään ilmastoaiheisiin. Kävimme läpi ilmastoaiheisia tekstejä ja mietimme, miten niistä tulisi entistä kiinnostavampia ja helppolukuisempia. Lisäksi suunnittelin juttuja lehteen, jonka kaikki aiheet liittyvät jätteiden huoltoon ja hyötykäyttöön.

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Tässä asiassa olen jo valmiiksi aika hyveellinen. Liikun kävellen tai julkisilla, syön lounaaksi kasvis- tai vegaaniruokaa (joskus kalaa), olen ostanut tietokoneeni käytettynä ja puhelimen vaihdan vasta, kun se simahtaa. Mutta printtaan liikaa!


Anni Mikola, graafikko

Miten kuljit töihin? Asun Tampereella ja työskentelen kotoa käsin, joten tavallisena työpäivänä minun ei tarvitse kulkea työmatkaa lainkaan. Tämä viikko oli kuitenkin poikkeus: olin kahtena päivänä tapaamisissa Helsingissä ja yhden päivän etätöissä Lahdessa. Kuljin kaikki matkat junalla.

Mitä söit töissä? Olen kasvissyöjä ja syön pääosin itse valmistettua vegaanista ruokaa. Tällä viikolla olin poissa kotoa, ja siitä johtuen tuli syötyä normaalia enemmän maitotuotteita aamiaisilla ja lounailla, esimerkiksi juustoa leipien välissä. Myös kahvin juomista voisin vähentää.

Missä työskentelit? Työskentelin vähän siellä sun täällä: kotona, Noonin yhteisellä työhuoneella, junissa ja kahviloissa.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Tällä viikolla mietin jälleen kerran paljon matkustamisen ilmastovaikutuksia. En omista autoa ja kävelen ja pyöräilen Tampereella kaikkialle. Kuljen edullisemman bussin sijaan junalla Tampere-Helsinki väliä, koska pystyn tekemään junassa töitä ja se ekologisempaa.

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Osaan Helsingissä järjestettävistä kokouksista voisin hyvin osallistua videoyhteydellä. Voisin myös tehdä vielä enemmän töitä ilmastoasioiden puolesta töitä tekeville asiakkaille.


Leena Salokoski, viestijä

Mitä söit töissä? Söin joka päivä kasvislounaan. Yhtenä päivänä kävimme läheisessä lounaskahvilassa, mutta muuten söin eväitä, joissa oli mukana vielä oman palstaviljemäsadon viimeisiä vihanneksia. Kolmena päivänä lounas oli samaa vegebolognesea, joten uunia ei ole joka päivä lämmitetty ruuan valmistamiseksi. Palaverissa tarjosimme rypäleitä, pähkinöitä ja keksejä. Ne olisi voinut korvata vaikka kotimaisilla luumuilla ja omenoilla, joiden paras satokausi on nyt.

Missä työskentelit? Olin koko viikon joko Noonin yhteisellä Vallilan toimistolla tai Merihaan työhuoneella. Merihaassa monet ratkaisut on tehty puolestamme, emmekä esimerkiksi kierrätä siellä niin tehokkaasti kuin pitäisi, eikä sähkö varmaankaan ole ekosähköä. Hauhontiellä nämä asiat on hoidettu jämptisti kuntoon.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Tällä viikolla jätehuolto on ollut iso teema työssäni, kun olen hoitanut asiakkaamme tulevan tapahtuman viestintää. Tätä tehdessä olen oppinut itsekin paljon kiertotaloudesta ja jätehuoltotoimijoiden pyrkimyksistä hiilivapauteen. Ilmastoaiheista pyöräily on myös näkynyt tämän viikon työtehtävissä. 

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Isommat henkilökohtaiset palikat ovat kohdallani mielestäni kunnossa, vaikka kahvin juontia voisi vähentää ja muuta pientä viilausta tehdä. Yhtiönä voisimme vielä vahvemmin kannustaa asiakkaita ekologisiin valintoihin esimerkiksi painotuotteiden materiaaleja valitessa.


Paula Virta, valokuvaaja, kuvatuottaja 

Miten kuljit töihin? Tälle viikolle osui tavallisesta poiketen aika paljon autolla suhaamista. Pystyn useimmiten hoitamaan työmatkat pyörällä tai julkisilla, mutta alkava flunssa yhdistettynä siihen, että parina päivänä piti liikkua ympäri kaupunkia pakotti ottamaan auton alle.

Mitä söit töissä? Olen sekasyöjä, mutta lounaat syön aina vegenä. Työhuoneen lähelle on avattu kiva lounaspaikka, jonka vegaaninen savutofu-cesarsalaatti jäi mieleen.

Missä työskentelit? Viikko oli editointipainotteinen, eli nökötin koneen ääressä Noonin yhteisellä työhuoneella Vallilassa.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? Kuuntelin autolla ajaessani radiouutisia, jossa kerrottiin IPCC:n ilmastoraportista ja napajäätiköitä uhkaavasta ennennäkemättömästä tuhosta. Se pisti miettimään, kuinka tarpeellista sinä aamuna olikaan ottaa oma auto alle. 

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Valokuvaajan työhön liittyvää tavaraa on kamala määrä. Syksylle on osunut monta videokeikkaa, joka tarkoittaa taas uusia investointeja. Keikalle mennessä kannettavaa on helposti niin paljon, että lyhyetkin matkat pitää ajaa autolla. Oman omistamisen sijasta pohdin paljon kamojen vuokraamista ja kantamusten organisointia niin, että liikkua voisi helposti pyörällä. Haaveissa on autosta luopuminen seuraavien vuosien aikana.


Anna Tommola, toimittaja

Miten kuljit töihin? Viikko sattui olemaan sellainen, että tein lähes pelkästään yhtä pidempää kirjoitustyötä. Liikkumista esimerkiksi tapaamisiin ei siis tullut nyt ollenkaan, soitin vain joitakin puheluja. Yleensä kuljen pyörällä tai julkisilla, erityistapauksissa taksilla.

Mitä söit töissä? Yleensä käyn ainakin pari kertaa viikossa ulkona lounaalla, vaikka tekisin töitä kotona. Nyt söin lähinnä edellispäivien (kasvis)illallisten jämiä. Korvaan monet maitotuotteet kasvipohjaisilla, mutta ruoassa tulee yhä syötyä jonkin verran juustoja – tälläkin viikolla fetaa. Yhtenä päivänä söin einessosekeiton, joka oli pakattu turhankin järeään muovikippoon.

Missä työskentelit? Kotitoimistolla, koska tein pitkää keskittymistä vaativaa hommaa. Mökkihöperöityminen uhkaa, mutta ainakin tilankäyttö on tehokasta ja kone raksuttaa ekosähköllä.

Millä muilla tavoilla ilmastoaiheet tai -vaikutukset liittyivät työviikkoosi? En työskennellyt suoraan ilmastoaiheiden parissa. Yksi yleisempi vaikutus, jota tulin miettineeksi, on palvelinten syömä energia. Teen valtavasti nettihakuja, kun etsin taustatietoa ja tarkistan faktoja, ja tällä viikolla googlasin ehkä vielä tavallistakin enemmän.

Missä asioissa voisit vähentää omia työhön liittyviä ilmastovaikutuksiasi? Työni on jo melko aineetonta, mutta ehkä juuri surffaamalla netissä harkiten? Toisaalta luonnonvaroja voisi säästyä, jos lukisin lehtiä ja kirjoja nimenomaan enemmän sähköisinä. Tykkään paperisesta käyttöliittymästä ja tilailen usein työssäni tarvittavia tietokirjoja fyysisinä kappaleina.

Lue muita blogitekstejämme

Kenelle ja miksi infograafia teet?

Viesti vaikuttavasti infograafilla – 5 vinkkiä suunnitteluun

Marjukka Kähönen

Infograafi antaa lukijalle helposti ymmärrettävän yhteenvedon jostakin aiheesta. Joskus infograafi on jopa kustannustehokkain tapa vaikuttaa viestinnällä.
Pitää kysellä, kunnes ymmärtää.

Miksi käyttää ammattikirjoittajaa apuna viestin yleistajuistamisessa?

Anna Tommola

Kun asiat ovat monimutkaisia tai asiantuntija hukkaa työnsä kiinnostavimman kärjen, toimittaja kyselee ja paketoi aiheen selkeästi ja mielenkiintoisesti, toimittaja Anna Tommola kirjoittaa.
Teksti: kuvapankista kuvat löytyvät, kun niitä tarvitaan.

Oma kuvapankki on arvokas apu viestinnälle

Riitta Supperi

Kuvapankkien valtti on se, että niistä löytyy työkalut valtavan kuvamateriaalin hallintaan. Netin avoimien kuvapankkien tarjonta ei aina osu maaliin, joten oman kuvapankin rakentaminen kannattaa.
Close Bitnami banner
Bitnami