Riina Nygren
Viestinnän suunnittelija

Näin teet somea saavutettavasti vuonna 2023

Saavutettava viestintä syntyy valinnoista, jotka auttavat viestin vastaanottajaa ymmärtämään viestistä kaikkein olennaisimman. Lue vinkkimme sosiaalisen median saavutettavuuteen!

Saavutettavuus on meille Noonissa tärkeää. Teemme paljon töitä asiakkaille, joiden kohderyhmät hyötyvät siitä, että viestit on paketoitu saavutettavaan muotoon. Mutta nykypäivän tietoruuhkassa viesteiltä vaaditaan selkeyttä oikeastaan ihan kaikkien yleisöjen kohdalla. Olemmekin viimeisen vuoden aikana tehneet töitä sen eteen, että myös oma sisältömme verkkosivuilla ja muissa kanavissa olisi saavutettavaa. 

Jos saavutettavuuden periaatteet ovat ihan vieraita, kannattaa tutustua saavutettavuusvaatimusten toteutumista valvovan viranomaisen eli Etelä-Suomen aluehallintoviraston ohjeisiin saavutettavuudesta

Viime aikoina olemme myös blogissamme antaneet neuvoja saavutettavan tekstin rakentamiseen sekä vinkkejä siihen, miten rakennetaan hyvä verkkoteksti.

Mutta miten saavutettavuus saadaan ulottumaan myös sosiaalisen median kanaviin?

Selkeä teksti on saavutettavaa – myös somessa

Vaikka sosiaalisen median kanavat ovat visuaalisia, on kaikissa kanavissa myös tekstiä. Selkeän kielen merkitys on edelleen tärkeä. Suosi sanoja, jotka yleisösi ymmärtää ja pidä mielessä, että näytöllä voi olla samaan aikaan paljon informaatiota. 

Älä hukuta kävijää tekstimassaan. Selvitä, mistä kohtaa teksti rajautuu Lue lisää -linkin taakse ja mieti, voisitko olla ytimekkäämpi. Yksi asia per postaus on hyvä sääntö.

Käytä emojeja sopivassa määrin ja mielellään vain virkkeiden lopussa. Muista, että esimerkiksi ruudunlukija lukee emojitkin ääneen – olisiko sinusta kiva kuunnella sellaista *silmäniskuemoji* kesken asian *silmäniskuemoji*? 

Niin, ja tiesitkö: suositusten mukaan ne aihetunnisteet eli hashtagit pitäisi kirjoittaa niin, että sanan ensimmäinen alkukirjain on aina isolla. Ei siis #noonkollektiivi, vaan #NoonKollektiivi. Tässä meilläkin on petrattavaa! 

Eri mediamuodot lisäävät saavutettavuutta

Saavutettavuudessa on kyse ylipäätään siitä, että sisällöt ovat saavutettavia eri aisteilla. Saavutettavasti.fi -sivusto on koonnut yhteen työkaluja, joiden avulla voi simuloida erilaisia aistirajoitteita

Liikkuvan kuvan voittokulku somessa jatkuu, mutta jotta kaikki voisivat nauttia visuaalisen sisällön viesteistä, kannattaa videot aina tekstittää. Monet meistä selaavat somea julkisissa liikennevälineissä tai muissa tilanteissa, joissa videot toistetaan ilman ääntä. 

Huomioi myös kuvien ja videoiden visuaalinen saavutettavuus. Saavutettava kuva on ihan oma taiteenlajinsa, mutta periaate on sama kuin missä tahansa somekuvassa: vältä liikaa hälyä, tarkista kontrastin riittävyys ja varmista, että kohde erottuu taustasta. Jos kuvassa on tekstiä, sen fontin värin ja asettelun tulee olla tarpeeksi erottuva. Eri värien ja niiden yhdistelmien saavutettavuutta voit testata WebAIM-sivuston Contrast Checker -työkalulla

Kirjoita somekuville osuvat alt-tekstit

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta mitä jos kuvaa ei näe vamman, rajoitteen tai ihan vaikka huonon verkkoyhteyden vuoksi? Mitä päivityksestä tai uutisvirrasta jää käteen, jos kuvat otetaan pois? 

On tärkeää muistaa avata kuvien ja grafiikoiden sisältämä tieto myös tekstinä. Kuvat, jotka tuovat lisätietoa somejulkaisun saatetekstiin, tulee alt-tekstittää eli niille täytyy tarjota tekstimuotoinen vastine. Täysin koristeellinen, vain kuvitukseksi tarkoitettu kuva voidaan jättää alt-tekstittämättä, mutta rajanveto tässä on varsin häilyvä. 

Joka kanavassa on oma tapansa lisätä vaihtoehtoinen teksti kuviin, mutta yleisimmin se onnistuu kuvan lisävalintavalikosta (kolme pistettä tai pieni alt-kuvake kuvan kulmassa). Vaihtoehtoisen tekstin tulisi kertoa, mitä kuvasta pitäisi ymmärtää. Ei ole siis tarpeen kuvailla jokaista yksityiskohtaa. Mieti, mitkä seikat ovat tärkeimpiä kohderyhmällesi. 

Otetaan porukalla askelia kohti saavutettavampaa somea!

Lue muita blogitekstejämme

5 vinkkiä tehokkaaseen mobiilivideokuvaukseen

Riitta Supperi

Videoiden merkitys viestinnässä kasvaa jatkuvasti, ja älypuhelimet ovat muuttaneet jokaisen potentiaaliseksi videontekijäksi. Nykyiset puhelimet tallentavat ammattimaista kuvaa ja ääntä, mutta pelkkä hyvä laite ei takaa vaikuttavaa lopputulosta. Lue ammattilaisen vinkit!

Uusin tuulin kohti kevättä

Johanna Lassy-Mäntyvaara

Helmikuu alkoi meillä Noonissa uusien tuulien puhaltaessa! Noonin toimitusjohtajan rooliin hyppäsi kokenut viestinnän konkari Johanna Lassy-Mäntyvaara, joka liittyy samalla myös Noon Kollektiivin tekijäjoukkoon. Johanna vastaa kysymyksiin itsestään, taustastaan ja ajatuksistaan Noonin ruorissa sekä valottaa samalla muita uusia rooleja, joita alkuvuosi on tuonut tullessaan.
Miten saan johdon viestimään muutoksesta?

Johtaja muutoksen keskellä – miten viestit?

Noora Jokinen

Emännöin taannoin Noon Kollektiivin webinaaria muutosviestinnästä. Saimme osallistujilta runsaasti ennakkokysymyksiä. Yksi aihepiiri pomppasi esiin kymmenien kysymysten joukosta ja sai minut huolestumaan.