FSC on ainoa ympäristöjärjestöjen hyväksymä sertifikaatti.
Anni Mikola.
Anni Mikola
Graafinen suunnittelija, osakas

Paperin sertifikaattiviidakko – näin valitset ekologisen paperin

Paperittomien palveluiden maailmassa joulu erottuu muusta vuodesta myös paperin juhlana. Mutta miten valita vastuullisempi paperi vaikkapa joulutervehdyksiin?

Päätimme Noon Kollektiivissa lähettää joulutervehdyksemme tänä vuonna sähköisesti ja lahjoittaa säästyneet rahat Luonnonperintösäätiölle – sekä blogata paperivalinnoista, jotta sinun olisi helpompi valita vastuullisempi paperi!

Papereilla on paljon eri sertifikaatteja, joiden välisiä eroja on hyvin vaikea ymmärtää, jos asiaan ei ole tarkemmin perehtynyt. Käytössä on FSC- ja PEFC-sertifikaatti, Joutsenmerkki ja EU:n ympäristömerkki. FSC-sertifikaattejakin on monta erilaista: FSC-mix, FSC-recycled ja FSC 100%.

Mistä tietää, mikä sertifikaatti on oikeasti tae paperin vastuullisuudesta?

FSC on ainoa suurten ympäristöjärjestöjen hyväksymä ympäristösertifikaatti

Vastaus on lopulta helppo. FSC-sertifikaatti on kansainvälinen metsäsertifiontijärjestelmä ja ainoa ympäristösertifikaatti, jonka takana seisovat suuret ympäristöjärjestöt, kuten WWF.

FSC-sertifikaatti takaa eettisen ja ekologisen vastuullisuuden. FSC-sertifioitu metsä on kasvatettu muita ekologisemmin ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. FSC takaa myös sen, että esimerkiksi alkuperäiskansojen alueita ei ole käytetty luvatta metsän kasvatukseen.

FSC-merkillä varustettu tuote on valmistettu kokonaan FSC-sertifioidusta metsästä tulleista materiaaleista.

FSC-mix-merkki tarkoittaa, että paperissa on sekaisin erilaisia materiaaleja, joista 70 % on  FSC-sertifioiduista metsistä peräisin olevaa materiaalia ja loppu on kierrätysmateriaalia ja/tai FSC-kontrolloitua puuta, kuitua ja kierrätyskuitua.

FSC-recycled-merkki tarkoittaa, että materiaali on täysin kierrätettyä.

Suosittelemme käyttämään FSC-sertifioitua paperia

Me Noonissa suosittelemme asiakkaitamme käyttämään FSC-sertifioitua paperia.

Joutsenmerkki ja EU:n ympäristömerkki taas kertovat, mitkä tuotteet ovat omassa luokassaan ekologisuudessa parhaan 10–20 prosentin joukossa. Kumpaakin käytetään laajasti eri tuotteissa ja palveluissa, myös paperissa.

PEFC-sertifikaatti on metsänomistajien sertifikaatti, jonka takana ympäristöjärjestöt eivät seiso. PEFC-sertifikaatti vaatii Suomessa käytännössä sen, että noudattaa Suomen lakia. Siksi noin 90 % Suomen talousmetsistä onkin PEFC-sertifioituja.

Kysy painoista myös kierrätettyjä papereita

Yksi tavallista paperia ekologisempi ratkaisu on kierrätetty paperi. Ole kuitenkin tarkkana kierrätysmerkin kanssa, sillä sen käyttöä ei ole rajattu.

Kierrätysmerkki tuotteessa voi tarkoittaa käytännössä mitä vain: tuote voi olla tehty kierrätysmateriaaleista tai sen voi kierrättää. Kannattaa siis aina tiedustella tarkemmin kierrätysmateriaaleista!

Tekstiä muokattu 8.12. klo 11.00: Poistettu virheellinen väittämä siitä, että FSC-sertifiointi ei salli avohakkuita.

Tilaa Noon Kollektiivin uutiskirje, niin saat uusimmat blogit, viestintätärpit ja ajankohtaiset koulutustiedot suoraan sähköpostiisi. Emme spämmää! Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa.

Lue muita blogitekstejämme

Teksti: kuvapankista kuvat löytyvät, kun niitä tarvitaan.

Oma kuvapankki on arvokas apu viestinnälle

Riitta Supperi

Kuvapankkien valtti on se, että niistä löytyy työkalut valtavan kuvamateriaalin hallintaan. Netin avoimien kuvapankkien tarjonta ... Lue lisää
Ilmettä uudistaessa ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

Neljä asiaa, jotka olen oppinut ilmeen uudistamisesta

Noora Jokinen

Uudistimme Noonin visuaalisen ilmeen äskettäin. Huhhuh, ihanaa ja kamalaa! Tai siis ilme julkaistiin äskettäin – työn äärellä olemme olleet jo reilun vuoden.
Absurdit bugit sekoittavat pakkaa.

Olipa vaalikampanja! Someasiantuntijan opit Metan toiminnasta

Anu Maria Dufva

Vaalit ovat nyt ohi, mutta mitä kampanjoinnista jäi someasiantuntijan käteen? Anu Maria Dufva avaa Metan järjetöntä toimintaa ja jakaa oppinsa kampanjan järjestäjille seuraavien vaalien varalle.